Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση «Αμόλα Καλούμπα…»

«Αμόλα Καλούμπα…»

από kmir

Λαγάνα και άλλα πολλά…

Η ημέρα απαιτεί καλό φαγητό, παραδοσιακά εδέσματα, τι καλύτερο λοιπόν από τη γνωστή σε όλους μας λαγάνα, ταραμοσαλάτα και χαλβά! Οι συνταγές που θα ακολουθήσουν είναι πεντανόστιμες και η παρασκευή απολαυστική!

taramosalata2Ταραμοσαλάτα

Υλικά

200 γρ ταραμάς καλός λευκός

350 γρ ψίχα ψωμιού

1 κρεμμύδι

2 λεμόνια

1 ποτήρι νερού λάδι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βρέχουμε την ψίχα και την «στύβουμε» για να φύγουν τα νερά Σε ένα μίξερ βάζουμε, τον ταραμά και το κρεμμύδι, ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Το μυστικό της καλής ταραμοσαλάτας είναι να προσθέσετε σιγά-σιγά το λάδι και το λεμόνι. Δοκιμάστε και προσθέστε λάδι, ψωμί ή λεμόνι, αναλόγως με το τι χρειάζεται!


Lagana2Λαγάνα

Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει την λαγάνα να την παίρνουμε έτοιμη, αλλά αν έχετε όρεξη μπορείτε να την φτιάξετε και εσείς!

Υλικά

20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη

1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο

1 κ.σ. αλάτι

2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι

2 κ.σ. ζάχαρη

λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε την ζύμη με μια πετσέτα σε ζεστό σημείο και αφήστε να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις λαγάνες στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τες και αφήστε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε την ζύμη με τα δάκτυλα σας σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Ραντίστε την ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.

SimigdaleniosXalvasΣιμιγδαλένιος χαλβάς

Υλικά

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

220 γρ. ελαιόλαδο

1,1 λίτρο νερό

250 γρ. ζάχαρη καστανή

50γρ. μέλι

1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο

1 χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα

Φλούδα ενός λεμονιού

1-2 ξύλα κανέλας

Εκτέλεση

Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, την φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη, το αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σε μια άλλη κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Θέλει αρκετή ώρα! Στην συνέχεια, αφαιρέστε τα ξύλα κανέλας και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και το αδειάστε την κατσαρόλα μέσα στο σιμιγδάλι. Ανακατεύετε καλά, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Συνεχίζετε να ανακατεύετε το σιμιγδάλι μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζετε με. Καλή Σαρακοστή!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies