Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: ψυχραιμία

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: ψυχραιμία

από kmir

Αιμορραγία-κατά-τη-Διάρκεια-της-ΕγκυμοσύνηςΕίναι δυνατόν να έχω αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αν υπάρχουν άλλοι τύποι αιμορραγιών που μπορεί να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πώς μπορείτε να πείτε τί ακριβώς είναι;

 

Μπορεί πράγματι να έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν πρόκειται για περίοδο. Το αίμα εμφανίζεται λόγω πτώσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η πτώση των ορμονών οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωοθήκες σταματούν να τις παράγουν 14 μέρες μετά την ωορρηξία εφόσον η γυναίκα είναι έγκυος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της εγκυμοσύνης η ορμόνη β-hCG διεγείρει το ωχρό σωμάτιο (ραγέν ωοθυλάκιο) αρχίζει να παράγει προγεστερόνη η οποία υποστηρίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης το έμβρυο.

Καθώς ο πλακούντας αναπτύσσεται, αρχίζει να παράγει με την σειρά του προγεστερόνη που υποστηρίζει την κύηση. Δεν έχετε περίοδο διότι τα επίπεδα προγεστερόνης δεν μειώνονται.

Ωστόσο, η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί από αιτίες όπως εξωμήτριο, μερική αποκόλληση του πλακούντα, εσωτερική ανάπτυξη των πλακουντιακών συμφύσεων, μολύνσεις ή αποβολή. Μια σειρά μετρήσεων του επιπέδου της hCG με χρονική διαφορά δύο έως τριών ημερών, καθώς επίσης και διακολπικό υπερηχογράφημα, μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία της πρόωρης αιμορραγίας. Συνήθως χορηγούνται προγεστερόνη (utrogestan 6-8 χάπια / ημέρα) ή Pregnye (μία ένεση κάθε 4 ημέρες).

Η χορηγηση προγεστερονης (Utrogestan) και β-hCG (Pregnyl) μπορούν να βοηθήσουν.

Η πλειοψηφία των γυναικών προχωράει στην εγκυμοσύνη χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη θέτει καινούργιες απαιτήσεις στο σώμα της γυναίκας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται, μερικές φορές διαταραχές.

Κολπική αιμορραγία

Η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Γι’ αυτό να την παίρνετε στα σοβαρά, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από πόνο.

Ορμονικές επιδράσεις

Οι κηλίδες αίματος που μπορεί να εμφανισθούν στις αρχές της εγκυμοσύνης μπορεί να παρερμηνευθούν σαν αίμα περιόδου. Αυτές είναι ίσως, αποτέλεσμα της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Αν αμφιβάλλετε για το εάν είσαστε έγκυος πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης (b-hCG).

Κίνδυνος αποβολής

Η αιμορραγία στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί ένδειξη κινδύνου αποβολής. Αυτή παρατηρείται στο ένα έκτο περίπου, των εγκύων γυναικών, συνήθως στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών. Σ’ αυτή την περίπτωση η αιμορραγία μπορεί να είναι μεγαλύτερη, με θρόμβους και με περιοδικούς κολικοειδείς πόνους.

Ωστόσο, είναι δυνατό να αιμορραγείτε πολύ σοβαρά και να μην αποβάλλετε. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται συνήθως “φόβος αποβολής” και δεν θα βλάψει το μωρό.

Εξωμήτρια κύηση

Ο σοβαρός κοιλιακός πόνος, με ή χωρίς αιμορραγία στους πρώτους τρεις μήνες, μπορεί να είναι ίσως, σύμπτωμα εξωμήτριας κύησης. Αυτό σημαίνει ότι το γονιμοποιημένο ωάριο έχει στερεωθεί σε μια από τις δύο σάλπιγγες (που ενώνουν τις ωοθήκες με τη μήτρα) η κάπου αλλού εκτός μήτρας. Η εξωμήτρια κύηση είναι μια σοβαρή κατάσταση και απαιτεί, συνήθως, άμεση χειρουργική επέμβαση.

Προβλήματα με τον πλακούντα

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, αν έχετε κολπική αιμορραγία προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Η κατάσταση αυτή (ονομάζεται “αιμορραγία προ του τοκετού”) μπορεί να είναι σοβαρή, τόσο για σας όσο και για το μωρό.

Αν παρατηρηθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το μαιευτήριο.
  • • Διαφορετικά, ζητήστε από κάποιον άλλο να τηλεφωνήσει για σας.
  • • Ξαπλώστε στο κρεβάτι, αν είσαστε στο σπίτι, και προσπαθήστε να διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό.
  • • Αν είσαστε μακριά από το σπίτι σας, βρείτε ένα μέρος για να αναπαυθείτε μέχρι να έρθει βοήθεια.
  • • Μην πετάξετε τα ρούχα που λερώθηκαν με αίμα και μη ξεπλύνετε τους θρόμβους αίματος, μέχρι να τα κοιτάξει ο γιατρός η η μαία.
  • • Να μη φάτε ούτε να πιείτε τίποτα μέχρι να σας δώσει την άδεια ο γιατρός.

Αιμορραγία από τον τράχηλο

Μερικές φορές η αιμορραγία οφείλεται σε “διάβρωση” ή φλεγμονή του τράχηλου της μήτρας. Μολονότι αυτό δεν αποτελεί συνήθως σοβαρό πρόβλημα, χρειάζεται να διαγνωσθεί έγκαιρα και ίσως χρειαστεί θεραπεία. Γι’ αυτό να ενημερώνετε πάντοτε τον γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε αιμορραγία παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ίσως υπάρχουν ελάχιστες κηλίδες αίματος στη βλέννα που απελευθερώνεται από τον τράχηλο στην αρχή του τοκετού, αυτό όμως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Πηγή: http://www.ivf-embryo.gr/

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies