Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις γυναίκες;

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις γυναίκες;

από kmir

TiredWomanΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ώρες που χρειάζονται για να ξεκουραστούν το σώμα και το πνεύμα είναι διαφορετικές για κάθε φύλο, με τους άντρες να παρουσιάζονται πιο «ανθεκτικοί».

Ξυπνάτε το πρωί, έπειτα από λιγοστό ή ανήσυχο ύπνο, με κακή διάθεση, βαρύ κεφάλι και σώμα που θέλει… παρακίνηση για να δραστηριοποιηθεί. Η παραπάνω σκηνή είναι γνώριμη για τις περισσότερες γυναίκες. Κάτι αντίστοιχο ωστόσο δεν συμβαίνει συχνά στην περίπτωση των αντρών.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, η αϋπνία φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερο το αδύναμο φύλο, με ορατές συνέπειες τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς τη νύχτα εμφάνιζαν επιθετική διάθεση την επόμενη ημέρα και είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη στο μέλλον. Παράλληλα, οι φλεγμονώδεις δείκτες τους ήταν αρκετά ανεβασμένοι, ενώ οι ίδιες ήταν ευάλωτες σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ο δρ. Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Ύπνο στη Βρετανία, εξηγεί ότι ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί, να ταξινομήσει τις πληροφορίες που κατέγραψε μέσα στην ημέρα και να τις «ξεσκαρτάρει». Όταν τα μάτια κλείνουν και το πνεύμα ηρεμεί, ο εγκεφαλικός φλοιός (περιοχή που σχετίζεται με λειτουργίες όπως η σκέψη, η ομιλία, η μνήμη κ,λ.π.) μπαίνει σε… πρόγραμμα ανάκτησης.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση του αδύναμου φύλου; Ο ίδιος αναλύει: «Οι γυναίκες συνήθως διαχειρίζονται αρκετά πράγματα ταυτόχρονα και είναι ιδιαίτερα ευέλικτες. Συνεπώς κουράζουν πιο πολύ τον εγκέφαλό τους, γι’ αυτό και έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο. Για έναν άντρα, ακόμα κι αν κάνει μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, αρκούν λιγότερες ώρες ξεκούρασης σε σχέση με αυτές που χρειάζεται μια γυναίκα».

www.elle.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies