Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Έρευνα για 502 παιδιά των φαναριών!

Έρευνα για 502 παιδιά των φαναριών!

από kmir

fanariaΟι εισαγγελικές αρχές ανοίγουν το φάκελο για την εξαφάνιση τους από τα ιδρύματα

Ένα αίτημα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και μία ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, ανοίγουν μετά από πολλά χρόνια το φάκελο των παιδιών των φαναριών στην Ελλάδα. Η υπόθεση γυρνά πίσω στο 1998, όταν η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση “απλωμένα χέρια”, προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των παιδιών στους δρόμους, καθώς όπως υπολογίζονταν τότε, περισσότερα από 3.000 παιδιά βρίσκονταν στα φανάρια επαιτώντας.

Τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν, εκ των οποίων το 78% αλβανικής καταγωγής, προωθήθηκαν σε δομές αλληλεγγύης, μία εκ των οποίων το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα. Πριν την επιχείρηση φιλοξενούσε 20 κορίτσια, ενώ έπειτα, σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre Des Hommes με τίτλο με τίτλο «The Trafficking of Albanian Children in Greece», ο αριθμός έφτασε τα 644 την περίοδο 1998-2001. Στην Έκθεση μάλιστα, περιλαμβάνονταν και μαρτυρίες, με χαρακτηριστικότερη αυτή ενός εκ των “αφεντικών” της συμμορίας: «Ολη μου τη ζωή δεν έχω δουλέψει ποτέ. Εχω εμπειρία σ’ αυτόν τον τομέα (σ.σ.: εμπορία παιδιών). Στην Ελλάδα, ο μόνος τρόπος να επιζήσει ένας τεμπέλης όπως εγώ είναι να βάλει τα παιδιά να δουλέψουν, είτε τα δικά του είτε άλλα. Εχω βάλει παιδιά να ζητιανέψουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Πάντα διαλέγω παιδιά από οικογένειες που ξέρω καλά».

Το τραγικότερο της υπόθεσης όμως είναι, πως σύμφωνα με τους Ελβετούς 487 από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από το ίδρυμα, γεγονός που μέχρι σήμερα είχε απασχολήσει ελάχιστα την επικαιρότητα. Αντίστοιχη περίπτωση, συναντά κανείς σύμφωνα με δημοσιεύματα και στον κοιτώνα “Φιλοξενία”, όπου 23 παιδιά εξαφανίστηκαν από τον Απρίλιο του 1998 έως το Φεβρουάριο του 1999. Όπως επεσήμανε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” του 1999, ο Τάσος Ρέκλος – μέλος της επιστημονικής ομάδας Φιλοξενία, το 70% των παιδιών αυτών νοικιάζονται από τους ίδιους τους τους γονείς σε κυκλώματα εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Στο ζήτημα παρενέβη το 2004 ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σε έκθεση του για το ίδρυμα “Αγία Βαρβάρα” κάνει λόγω για εικόνα εγκατάλειψης, πλημμελή φύλαξη ενώ για τον αριθμό των αγνοουμένων παιδιών ανέβασε τον αριθμό 504. Σημειώνει μάλιστα, πως οι υπάλληλοι του ιδρύματος, δέχονταν πιέσεις και απειλές από μέλη κυκλωμάτων, χωρίς όμως να αποδεικνύει κάποια συνδιαλλαγή. Για την ισχύ των κυκλωμάτων πάντως, έχουν μιλήσει υπεύθυνοι και άλλων οργανώσεων, οι οποίοι τονίζουν πως οι απειλές ήταν καθημερινό φαινόμενο.Η ελβετική οργάνωση Terre Des Hommes όμως, τονίζει στην έκθεση της πως οι υπάλληλοι του ιδρύματος χρηματίστηκαν, δίχως παρ’ όλα αυτά να δίνει περισσότερα στοιχεία.

www.newsbomb.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies