Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση Ένας μικρός οικολόγος γεννιέται

Ένας μικρός οικολόγος γεννιέται

από kmir

gynaika-elefteros-xronos-wwfΗ Περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι. Τι μπορεί να κάνει, όμως, ένας γονιός για να ευαισθητοποιήσει το παιδί του για την κλιματική αλλαγή με τρόπο ευχάριστο για όλους;

Αν σκεφτούμε ότι το οικολογικό, και ειδικότερα το ενεργειακό, αποτύπωμα των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα υψηλό (ο μέσος Έλληνας χρειάζεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WWF Living Planet Report, τρεις πλανήτες για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του σε διατροφή, μεταφορές, υπηρεσίες και στέγαση), η ανάγκη για αλλαγή των καθημερινών συνηθειών, μικρών και μεγάλων, προβάλλει επιτακτική. Να ορισμένες ιδέες, λοιπόν, για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας … οικολογικά.

Της Ελένης Σβορώνου, υπεύθυνης Προγράμματος Κατάρτισης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς

Ιδέες από το WWF

 • Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα του WWF και μετρήστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα, ως οικογένεια, στο www.wwf.gr/footprint. Μάλλον θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα.
 • Παίξτε τέσσερα επιτραπέζια παιχνίδια και μάθετε πώς θα συμβάλλετε στην προστασία ζώων, οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων. Θα τα βρείτε σε μορφή βιβλίου, Η οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι (εκδόσεις Καστανιώτη). Ξεφυλλίστε το βιβλίο Προστατεύω τον πλανήτη, και αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και μάθετε μαζί με τα παιδιά πολύτιμα μυστικά για την προστασία της φύσης στην καθημερινή μας ζωή. Με την αγορά αυτών των δύο βιβλίων υποστηρίζετε το έργο του WWF Ελλάς.
 • Διαβάστε στα παιδιά παραμύθια και ιστορίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, όπως τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος στη σειρά «Οικοπεριπέτειες», αλλά και την τριλογία με τις περιπέτειες του Τζιτζικο-Περικλή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
 • Υιοθετήστε, συμβολικά, ένα απειλούμενο είδος και γίνετε υποστηρικτές του WWF Ελλάς (περισσότερα στο www.wwf.gr ). Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν ποιο ζώο επιθυμούν να υιοθετήσουν. Εξηγήστε τους ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάνε το WWF να προστατεύσει το σπίτι του ζώου, τον βιότοπό του. Επίσης, θα λάβουν πιστοποιητικό υιοθεσίας του ζώου και θα λαμβάνουν το περιοδικό της οργάνωσης στο όνομά τους. Διαβάστε μαζί τους τις παιδικές σελίδες του περιοδικού και παρακινήστε τα να γράψουν ένα γράμμα ή να στείλουν μια ζωγραφιά στο περιοδικό.
 • Κάθε φορά που πάτε στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ με τα παιδιά σας, κινήστε την παρατηρητικότητά τους ως προς το περιβαλλοντικό προφίλ των προϊόντων, με ερωτήσεις όπως: Υπάρχουν βιολογικά προϊόντα; Τι σημαίνει βιολογικό προϊόν; Ποια προϊόντα έχουν «υπερβολική» συσκευασία και άρα «παράγουν» σκουπίδια; Ποια είδη είναι εισαγόμενα και άρα κοστίζουν σε ενέργεια, εφόσον μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο που εκπέμπει υπερβολικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα;
 • Μετατρέψτε τη μαγειρική σε παιχνίδι αναζήτησης του περιβαλλοντικού κόστους της τροφής. Πόση ενέργεια ξοδεύει η κουζίνα; Το μικρό ή το μεγάλο μάτι ξοδεύει περισσότερη ενέργεια; Γιατί πρέπει να έχουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα; Τι είδους προϊόντα χρησιμοποιούμε στην τροφή μας και τι κοστίζουν στο περιβάλλον; Ποιο είναι το ταξίδι κάθε τροφής; Πού παράχθηκε, πώς μεταφέρθηκε, ποιο εργοστάσιο την επεξεργάστηκε κ.λπ.; Υπάρχουν τροφές που παράχθηκαν σε κοντινή απόσταση;
 • Πρασινίστε το μπαλκόνι και κάντε τα παιδιά σας υπεύθυνους κήπου!
 • Οργανώστε την ανακύκλωσή σας και αναθέστε στα παιδιά να είναι υπεύθυνοι ανακύκλωσης!
 • Αναθέστε τους να σας υπενθυμίζουν πότε μπορείτε να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας και να αξιοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα πόδια. Γενικά, αναθέστε δράσεις στα παιδιά για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του νοικοκυριού σας.
 • Κάντε ένα απλό πείραμα για να καταλάβουν τα παιδιά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Φτιάξτε με πλαστελίνη ένα νησί. Τοποθετήστε το σε μια λεκάνη με νερό. Βάλτε μέσα στη λεκάνη κομμάτια πάγου και αφήστε τα να λιώσουν. Τι θα συμβεί στο νησί; Με το λιώσιμο των πάγων, το νησί θα βυθιστεί. Το ίδιο θα συμβεί και σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων της Αρκτικής.
 • Άλλο πείραμα: Τοποθετήστε δύο θερμόμετρα έξω στον ήλιο. Καλύψτε το ένα με μια γυάλα. Ύστερα από λίγη ώρα, ελέγξτε τη θερμοκρασία στα δύο θερμόμετρα. Ποιο από τα δυο δείχνει μεγαλύτερη θερμοκρασία; Τι συμβαίνει μέσα στη γυάλα; Εξηγήστε στα παιδιά ότι και η Γη έχει μπει σε μια «γυάλα», εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τα αέρια του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, κυρίως, που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων) σχηματίζουν μια «κουβέρτα» γύρω από την Γη και εγκλωβίζουν την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Σ’ ένα παιδικό πάρτι παίξτε με τα παιδιά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μια μικρή ομάδα παιδιών σχηματίζει έναν κύκλο. Παριστάνουν την Γη. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν έναν πολύ μεγαλύτερο κύκλο και περιβάλλουν την Γη. Ο γονιός αφηγείται μια συνηθισμένη ημέρα από τη ζωή του, εμπλουτίζοντας την αφήγησή του με αναφορές στη σπατάλη ρεύματος και ενέργειας. Κάθε φορά που αναφέρεται η σπατάλη, ο εξωτερικός κύκλος των παιδιών κάνει ένα βήμα προς την Γη και την σκεπάζει μ’ ένα πανί. (Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά χρωματιστά πανιά.) Π.χ.: «Σήμερα το πρωί σηκώθηκα, πήγα στο μπάνιο, άνοιξα το φως και το άφησα ανοιχτό, ενώ πήγα στην κουζίνα για να βάλω μπροστά την καφετιέρα…». Όλα αυτά είναι κατανάλωση ενέργειας, και μάλιστα σπατάλη, επομένως έχουμε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αφού στην Ελλάδα βασιζόμαστε κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, και έτσι κάνουμε ένα βήμα προς την Γη και την ζεσταίνουμε με την προσέγγισή μας και μ’ ένα πανί που ρίχνουμε στην πλάτη της. Ώσπου να τελειώσει η αφήγηση («παίρνω το αυτοκίνητό μου για να πάω στη δουλειά, ανοίγω τον υπολογιστή, τον αφήνω στο stand by κ.λπ.»), η Γη έχει σκεπαστεί με πολλά πανιά και ζεσταίνεται. Επίσης, την έχουμε πλησιάσει πολύ και την ζεσταίνουμε με το σώμα μας. Ξαναπιάνουμε την αφήγηση από την αρχή, διορθώνοντας τις σπατάλες (π.χ., ανοίγουμε το φως με λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας, δεν παίρνουμε το αυτοκίνητο, αλλά το μετρό για να πάμε στη δουλειά μας, δεν αφήνουμε τον υπολογιστή στο stand by κ.λπ.). Κάθε φορά που ακούγεται αυτή η προσπάθεια εξοικονόμησης, τα παιδιά που είναι στον μεγάλο κύκλο κάνουν ένα βήμα πίσω και βγάζουν ένα πανί από την Γη, ώσπου να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση. Ρωτάμε την «Γη» πώς αισθάνθηκε. Τελειώνει απότομα το κείμενο!

 

gynaika-elefteros-xronos-wwf-1gynaika-elefteros-xronos-wwf-4

 

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies