familylife.gr
Μαρουλοντολμάδες!

NtolmadakiaΤης Αλεξάνδρας Δημοπούλου

Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
4 μαρούλια
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
Άνηθο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασιού λάδι
1/2 κούπα ρύζι γλασσέ η καρολίνα
Πιπέρι
Αλάτι
1 λίτρο ζωμό κρέατος
1 κουταλιά βούτυρο
Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού πελτέ ντομάτας

Υλικά για το αυγολέμονο:
2 αυγά
2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας κορν-φλαουρ.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μαρούλια και κρατάμε τα μεγάλα γερά και τρυφερά φύλλα. Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και τα βουτάμε λίγα-λίγα για ελάχιστα λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος να στραγγίσουν.

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το 1/2 ποτηράκι λάδι, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι,το ρύζι πλυμένο.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα που πρέπει να είναι αφράτο. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο νερό. Το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένο.

Στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά. Τυλίγουμε προσεχτικά και στρώνουμε τους ντολμάδες σε σειρές σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κρέατος, αφού πρώτα τους έχουμε καλύψει με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο 1/2 ποτηράκι λάδι, και τον πελτέ ντομάτας.

Τους βράζουμε για 45 λεπτά περίπου, σε σιγανή φωτιά. Τους αυγοκόβουμε με τον γνωστό τρόπο.