familylife.gr
Βρεφικές τροφές: Do it yourself
Ευρετήριο Άρθρου
Βρεφικές τροφές: Do it yourself
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

Βρεφικές τροφές: Do it yourselfΤα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι τα πιο σημαντικά, για να θέσει τόσο τις σωματικές όσο και τις νοητικές βάσεις, για τη μετέπειτα ζωή του.

Η διατροφή, μαζί με το περιβάλλον του παιδιού, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, ήδη από αυτή την ηλικία, το παιδί θα αποκτήσει τις διατροφικές συνήθειες, που θα έχει στο μέλλον.

 

της Σταυρούλας Τσατραφίλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Συνήθως οι πρώτες στερεές τροφές αρχίζουν να μπαίνουν από τον 4ο – 6ο μήνα του βρέφους και το γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για το βρέφος. Η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει η εισαγωγή τροφίμων είναι από τον 6ο μήνα, γιατί ο πεπτικός σωλήνας και τα νεφρά του βρέφους είναι πιο ώριμα, έχει αρχίσει να υποχωρεί το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας, το βρέφος σταδιακά μπορεί να κάθεται, να καταπίνει πιο συμπαγείς δομές από το γάλα και φυσικά αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το ό,τι τρώνε οι μεγάλοι και προσπαθεί να τους μιμηθεί. Η έναρξη στερεών τροφών είναι «επικίνδυνη» για το βρέφος , είτε ξεκινήσει νωρίτερα, είτε αργότερα από την ηλικία, που το παιδί είναι ικανό να τη δεχτεί.

Τα απαραίτητα συμπληρωματικά του γάλακτος τρόφιμα, που πρέπει σταδιακά να ενταχθούν στο διαιτολόγιο του βρέφους, είναι:

  • -Πλούσια σε ενέργεια, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ)
  • -Καθαρά και ασφαλή, δηλαδή χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς επιβλαβή χημικά ή τοξίνες, χωρίς σκληρά μέρη, με τα οποία μπορεί να πνιγεί το παιδί και όχι πολύ ζεστά.
  • -Χωρίς πολλά μπαχαρικά (κυρίως πιπέρι) και χωρίς αλάτι
  • -Εύκολα και ευχάριστα στην κατανάλωσή τους
  • -Εύκολα στην παρασκευή τους
  • -Μη αλλεργιογόνα. Ξεκινάμε με τα πιο ασφαλή και δοκιμάζουμε τελευταία τα πιο πιθανά για αλλεργίες.

Η πρώτη τροφή που θα δοθεί στο βρέφος είναι το ρυζάλευρο, καλύτερα βιολογικό και εμπλουτισμένο σε σίδηρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών. Το ρυζάλευρο είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο τρόφιμο και δεν περιέχει γλουτένη. Ταυτόχρονα ή / και 3 ημέρες μετά το ρυζάλευρο προστίθενται ως δεκατιανό τα φρούτα μήλο, αχλάδι, μπανάνα, με ένταξη κάθε νέου φρούτου ανά 3ήμερο.

Η σειρά και ο συνδυασμός με τον οποίο θα επιλεχθούν, συνήθως ποικίλλει και ουσιαστικά δεν παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί στόχος των πρώτων γευμάτων είναι να εξοικειωθεί το βρέφος με τη χρήση του κουταλιού και προοδευτικά με την κατάποση και την έννοια του φαγητού. Ξεκινάμε με 1–2 παιδικά κουταλάκια και σταδιακά φτάνουμε μέχρι τα 200 ml, πάντα ανάλογα και με την όρεξη του παιδιού.

Ξεκινώντας την ημέρα του το βρέφος που μόλις έχει αρχίσει να τρώει στερεά, έχει σαν πρώτο γεύμα γάλα, στη συνέχεια θα ακολουθήσει το φρούτο από τις 10 – 12, θα ξαναπιεί γάλα, το απόγευμα θα φάει την κρέμα από ρυζάλευρο και το βράδυ θα ακολουθήσουν 1 ή περισσότερα γεύματα με γάλα. Όλα τα τρόφιμα, είτε είναι φρούτα είτε τα δημητριακά, δίνονται σε μορφή πουρέ – κρέμας. Τα φρούτα αλέθονται, ενώ τα δημητριακά αναμιγνύονται συνήθως με νερό ή γάλα. Στην αρχή θα χρειάζεται συμπλήρωμα του γεύματος με γάλα, είτε μητρικού είτε φόρμουλας, γιατί το βρέφος δεν τρώει με επάρκεια.

Σε περίπτωση που και αργότερα δεν καταφέρνει να φάει επαρκή ποσότητα, το γεύμα του πρέπει να συμπληρώνεται με γάλα, ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού.

Η εισαγωγή κάθε καινούριου τροφίμου, πρέπει να διαρκεί από 3 έως 15 μέρες στα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό φρέσκο γάλα, το αυγό, πρώτα ο κρόκος και στη συνέχεια το ασπράδι, και το ψάρι. Αυτό το μεσοδιάστημα είναι αρκετό, για να ευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός του βρέφους και να εκδηλώσει κάποια αλλεργική αντίδραση ή ανησυχία, εμετό, εξάνθημα ή διάρροια, ενώ είναι και κατάλληλος χρόνος να προλάβει ο γονιός να το παρατηρήσει και να αποκλείσει το συγκεκριμένο τρόφιμο, το οποίο θα ξαναμπεί αργότερα.

Στη συνέχεια, ακολουθούν τα λαχανικά, με πρώτα το κολοκύθι, το καρότο, την πατάτα, μόνα τους ή μαζί με κοτόπουλο ή μοσχαράκι. Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα λαχανικά, όπως σέλινο, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, αρακάς, καθώς και όσπρια. Το φαγητό, συνήθως για λόγους ευκολίας, είναι προτιμότερο να υπολογίζουμε ότι θα καλύψει δύο μεσημεριανά γεύματα του μωρού και θα το συντηρήσουμε στο ψυγείο, με ιδιαίτερη προσοχή κατά τους θερινούς μήνες.

Στο φαγητό πάντα προσθέτουμε φρέσκο ελαιόλαδο και λίγο αργότερα και λεμόνι, ενώ δε χρησιμοποιούμε ποτέ αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία που θα αρχίσει να τρώει τα τρόφιμα της οικογένειας. Είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά και αν υπάρχει η άνεση της επιλογής, βιολογικά τρόφιμα.



 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση